diumenge, 8 de juny del 2008

El poble de Cantonigros

Per a aquells que no ho conegueu: el poble de Cantonigros on el 8 de juny farem la cursa, està situat en un bell indret de Catalunya, el Collsacabra, a 1.000 metres d'alçada.

Els origens del poble es remunten al segle XVI, quan un pagès natural de la Gascunya francesa, de nom Antoni Prat, es va instal•lar en aquests indrets tot fugint dels aldarulls del seu país d’origen. Va treballar de masover d’una finca, i al casar-se amb una noia del terme es va construir una petita casa al camí ral de Vic a Olot. Més tard, al costat mateix, hi va construir una posada per a traginers i comerciants. Sembla ser que sí menjava molt bé, i es va popularitzar aviat com Can Toni Gros , en clara referència a la voluminosa anatomia de l’hostaler. Corria l’any 1565, i al voltant de la fonda si van anar edificant altres cases que van donar origen al nucli actual, una encantadora població de 250 habitants.

Cantonigros té l’honor d’haver estat el lloc on es va celebrar la primera cursa popular a Catalunya. La va organitzar en Ramon Oliu en el 1977, un any abans de la primera marató popular a l’Estat espanyol que es va celebrar a Palafrugell. Tenia 22 quilòmetres de recorregut: de Cantonigròs a la Devesa per la carretera general de Vic a Olot, i va ser una de les curses populars més concorregudes i esperades en la dècada dels vuitanta, fins que va ser eliminada del calendari per la impossibilitat d’obtenir permisos de Tràfic.

Pucu